top of page
HET ASBESTFONDS

Het Asbestfonds informeert over de gevaren van asbest en hoe hiermee om te gaan. Het vergoedt en begeleidt alle asbestslachtoffers die eraan zijn blootgesteld in België: zowel werknemers uit de privésector als zelfstandigen, ambtenaren en omgevingsslachtoffers. Bij overlijden worden bepaalde rechthebbenden onder bepaalde voorwaarden ook vergoed. 

Het Asbestfonds wordt beheerd door Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's.

Infotheek

Bekijk hier onze formulieren, folders,  informatieve video's, statistieken en wetgeving.

FAQ

Al uw vragen beantwoord door onze experten.

Nieuws

Fedris en AFA op Batibouw van 17 tot 25 februari

JANUARI 2024 - Fedris en het Asbestfonds zijn dit jaar opnieuw aanwezig op Batibouw, het bouwsalon dat plaatsvindt in Brussels Expo van 17 tot 25 februari 2024.

De stand van Fedris/Asbestfonds (AFA) bevindt zich in Paleis 5 (stand 5411).  Specialisten van Fedris zullen er informatie geven over asbest, over de gevaren ervan en over hoe ermee om te gaan.

Iedereen is welkom aan onze AFA-stand. Zowel particulieren die hun woning gaan renoveren als professionals die werken op een werf waar asbest aanwezig is, kunnen voor informatie bij ons terecht.

Eierstokkanker veroorzaakt door asbest vergoedbaar door het AFA

NOVEMBER 2022 - Sinds 19 augustus was het al mogelijk om bij het Asbestfonds een vergoedingsaanvraag in te dienen voor de erkenning van door asbest veroorzaakte eierstokkanker. Het koninklijk besluit dat dit regelt, werd nu ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad waardoor het Asbestfonds vanaf nu ook effectief vergoedingen kan toekennen aan slachtoffers.

Asbestfonds keerde bijna 19 miljoen euro uit aan slachtoffers en nabestaanden

FEBRUARI 2022 - Het Asbestfonds heeft in 2020 in totaal 18,9 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris). (bron: HLN)

Lees meer

Webinar AFA – De erkenning van asbestslachtoffers verbeteren - criteria en procedures die aanleiding geven tot schadeloosstelling

JUNI 2023 - Op 25 mei heeft Fedris een webinar georganiseerd met als thema "De erkenning van asbestslachtoffers verbeteren - criteria en procedures die aanleiding geven tot schadeloosstelling".

 

Dit webinar, specifiek gericht naar artsen, had tot doel te informeren over de ziekten veroorzaakt door asbest en de criteria die aanleiding geven tot een erkenning als asbestslachtoffer. 


De presentaties zijn hier beschikbaar.

Het webinar zal later beschikbaar zijn.

Mogelijk om aanvragen in te dienen voor eierstokkanker veroorzaakt door asbest

SEPTEMBER 2022 - Sinds 19 augustus kan men bij het AFA een vergoedingsaanvraag indienen voor eierstokkanker veroorzaakt door asbest. De wet die dit regelt werd gepubliceerd op 9 augustus 2022. Eerder konden slachtoffers al aanvragen indienen voor mesothelioom, asbestose, bilaterale diffuse pleuraverdikkingen en longkanker of strottenhoofdkanker veroorzaakt door asbest. 

Om ervan uit te gaan dat die kanker wel degelijk werd veroorzaakt door een asbestblootstelling is een minimumduur van 10 jaar blootstelling in een aantal omstandigheden of beroepen met significante asbestblootstelling nodig.

bottom of page